pexels-arthur-shuraev-15185305-1-960x400.jpg

Saklıkent Kanyonu Nerededir? & Giriş Ücreti Ne Kadardır?

7 Nisan 2024

Saklıkent Kanyonu Nerededir? & Giriş Ücreti Ne Kadardır?

Sıra Dışı Bir Gün İçin İdeal Rota: Saklıkent Kanyonu

Şimdiye kadar gittiğiniz her yeri unutmanızı sağlayacak, harika bir tatil rotası için hazırlıklara başlayın. Her adımında kendinizi masalsı bir dünyanın gizli kapılarını aralıyormuşsunuz gibi hissettirecek Saklıkent Kanyonuna hayran kalacaksınız. Dağların arasında uzanan serin sular ve büyüleyici manzarası ile harika bir gün geçireceksiniz.

Ülkemizin en büyük turistik bölgelerinden birisi olan Fethiye’de gezilmesi gereken onlarca farklı doğal ve kültürel miras bulunuyor. Fethiye’nin meşhur denizi, koyları ve plajları her ne kadar mükemmel bir yaz tatili için yeterli olsa da tatilinizde görülmesi gereken çeşitli doğal güzellikleri de keşfetmek istiyorsanız, Saklıkent’i mutlaka görmeniz gerekiyor. Saklıkent Kanyonu, Fethiye’de görülmesi gereken doğal güzelliklerin başında geliyor. Saklıkent Kanyonu sadece Muğla ve Antalya il sınırlarını birbirinden ayırmıyor, bununla birlikte doğal bir miras olarak da karşımıza çıkıyor. Peki, Saklıkent Kanyonu nasıl oluşmuştur?

pexels-arthur-shuraev-15185305-1-768x1152.jpg

Saklıkent Kanyonu Nasıl Oluşmuştur?

Saklıkent Kanyonu’na gezi düzenlemek isteyenlerin ilk aklına gelen sorulardan biri, ‘’Saklıkent Kanyonu nasıl oluştu?’’ oluyor. Kilometreler boyunca uzanan kanyon, Esen Çayı’nın bir kolu olan Karaçay’ın zamanla bölgeyi aşındırması sonucu oluşmuş diyebiliriz. Ancak çok da yüksek debili akmayan bu çayın bölgeyi aşındırmasının en büyük nedeni, bölgedeki arazi şartlarıdır. Sert kayaların zaman içerisinde aşınması için çok daha yüksek debili bir akış ve uzun zaman gerekirken, Saklıkent Kanyonunun arazi yapısının tamamen kalkerli kayalardan oluşması, bu kayaların çok daha kolay aşınmasını sağlıyor.

Saklıkent Kanyonu’nu oluşturan arazi genel olarak kireçtaşı kalkerlerinden oluşmaktadır. Bu kalkerler, diğer kayaç türlerine kıyasla su tarafından daha rahat şekilde aşındırılmaktadır. Normal şartlarda suyun etkisi tek başına yeterli olmayacak olsa da çevrede fay çatlaklarının yoğunlaşması suyun sürekli olarak bu çatlaklar arasından da ilerlemesini sağlayarak zamanla suyun daha kolay şekilde bölgeyi aşındırmasını sağladı. Böylece fay çatlakları arasında ilerleyen Karaçay, bölgede zamanla oldukça sarp ve derin bir kanyon oluşmasına neden oldu.

Saklıkent Kanyonu yaklaşık olarak 18 kilometre boyunca uzanan, oldukça uzun ve keşfedilmesi gereken bir kanyon olarak karşımıza çıkıyor. Kanyonun genişliği genel olarak 1 ila 1.5 metre aralığında ilerlese de kimi bölgelerde akar suyun genişliği 2 metreye kadar çıkıyor. Kanyonu oluşturan yamaçların yüksekliği ise yaklaşık olarak 200 metredir. Karaçay’ın kenarında, Saklıkent Kanyonu’nun içerisinde daha kolay hareket edilmesini sağlayan parkurlarda yürürken, çevrenizde 200 metreye kadar uzanan kayaların arasında kendinizi yerin içinde saklı bir cenneti keşfediyor gibi hissedebilirsiniz.

234100325_764ddb4445_h-768x1024.jpg

Saklıkent Kanyonunda derinliğin oldukça yüksek olması, kanyonun farklı bölgelerindeki bitki örtüsünün de tamamen değişmesini sağlıyor. Böylece ziyaretçiler de doğanın tüm güzelliğini bir arada keşfedebiliyor. Saklıkent Kanyonu’nda yükseklik farkının bu kadar büyük olması, farklı sıcaklık ve ışık seviyelerine ihtiyaç duyan bitki örtülerinin bölgede yaygınlaşmasını sağlıyor. Kanyonun giriş kısımlarında genellikle Kızılçam ağaçları görülmektedir. Yükseklik artmaya başladıkça sadece Kızılçamlardan oluşan bitki örtüsü, Karaçam ve Sedir ağaçları ile birleşerek görsel bir şölen sunmaya başlıyor. Yüksekliğin Dumanlıdağ üzerinde 1000 metrenin üzerine çıktığı noktalarda ise genellikle Karaçam ağaçları görülmektedir. Yüksekliğin düşük olduğu alanlarda ise genelde maki bitkilerinin yaygın olduğu bilinmektedir. Saklıkent Kanyonu’nun sadece içerisinde yürürken bile değişen bitki örtüsü, yaz tatiliniz için unutulmaz anılar biriktirmenizi sağlayacak.

Saklıkent Kanyonu Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri Nelerdir?

Saklıkent Kanyonu keşfedildiği dönemlerden birkaç yıl sonra Milli Parklar Genel Müdürlüğü idaresi altına alınmıştır. Bölgenin sit alanı olarak ilan edilmesi nedeni ile herhangi bir yerleşim alanı yapılması yasaktır. Bu nedenle Saklıkent Kanyonu çevresinde yapılan tek çalışmalar, kanyon içerisinde suyun tamamen engellediği bölgelerde ilerlemeyi kolaylaştırmak için yapılan köprülerdir. Güvenlik önlemleri alınmadan bölgede yürüyüşün riskli olması nedeni ile Saklıkent Kanyonu’nun belirli bir ziyaret saati bulunmaktadır. Bölgede kamp yapmak isteyen ziyaretçilerin ise öncelikle hangi alanlarda kamp kurulmasına izin verildiğini araştırması gereklidir.

Saklıkent Kanyonu günümüzde Saklıkent Milli Parkı olarak belirtilen bölge içerisinde bulunmaktadır. Tamamen koruma altına alınan bölge sınırlarına da Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından belirtilen saatler arasında ziyaret gerçekleştirilmektedir. Yaz aylarında bölgeye gelen turist sayısının yoğunlaşması ile ziyaret saatleri genellikle 09:00 ile 19:30 arası olarak belirlenmiştir. Ancak yaz aylarında yağışlı günlerde ve kış aylarında hava şartlarına bağlı olarak ziyaret saatlerinde de değişiklikler görülmektedir. Bu nedenle yaz ayları haricinde Saklıkent Kanyonu’nu ziyaret etmek istiyorsanız günün daha erken saatlerini seçmeniz gerekiyor. Giriş ücretleri de yetişkin ve öğrencilere göre farklı şekilde belirlenmektedir. Ancak yılın hangi dönemi olduğuna göre giriş ücretleri de değişebileceği için öncelikle bölge idaresi ile iletişime geçerek fiyatlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu içerisinde yürüyüşün çeşitli alanlarda riskli olması nedeni ile rahat bir yürüyüş için mutlaka yanınızda yürüyüş ayakkabısı bulundurmanız gerekiyor. Bununla birlikte bazı noktalarda Karaçay sularının yürüyüş yoluna kadar uzanması, yol üzerinde ayakkabınızın ıslanmasına da neden olacaktır. Bu nedenle yürüyüş için genellikle su geçirmez özellikte ve tabanı lastikli ayakkabı giymenizde fayda var.

Saklıkent Kanyonu Nerededir?

Saklıkent Kanyonu, Muğla ve Antalya’yı birbirinden ayıran sınır boyunca ilerlemektedir.

Muğla’nın Fethiye ilçesi ile Antalya’nın Kaş ilçesi, Saklıkent Kanyonu ile birbirinden ayrılmaktadır. Bu nedenle kanyon hem Fethiye hem de Kaş sınırlarında bulunan Saklıkent Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Ancak Saklıkent Kanyonu’nun tam konumu Fethiye ilçesinin Foça mahallesidir.

Saklıkent Kanyonu’na hem Muğla’dan hem de Antalya’dan karayolu ile ulaşabilirsiniz. Kanyon, Muğla’nın Fethiye ilçesinin merkezine yaklaşık olarak 40 kilometre mesafede bulunuyor. Bununla birlikte Antalya’nın Kaş ilçesinin merkezi ile Saklıkent Kanyonu arasındaki mesafe ise yaklaşık olarak 60 kilometredir.

Saklıkent Milli Parkı olarak adlandırılan bölgeye, karayolu üzerinden Muğla ya da Antalya üzerinden ulaşabilirsiniz. Ancak direkt olarak tatilinizin başlangıç noktası Saklıkent Kanyonu olacak ise, Muğla’da bulunan Dalaman Havalimanı diğer alternatif ulaşım yollarına göre daha pratik olacaktır. Fethiye’den hareket eden Saklıkent minibüsleri ile direkt olarak bölgeye ulaşabilirsiniz. Minibüs yolculuğu yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. Ancak özel aracınız ile gidecekseniz bu süreyi 40 dakikaya kadar düşürebilirsiniz. Bununla birlikte hem Saklıkent Kanyonunu daha yakından tanımak hem de bölgede görülmesi gereken farklı doğal ve tarihi güzellikleri keşfetmek de istiyorsanız günübirlik turlara katılabilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu’na düzenlenen turlar genellikle günübirlik şekilde planlanmaktadır. Yaz tatilinizi büyük otellerde geçirmek yerine Fethiye’de villa kiralayarak büyük arkadaş ya da aile grubu ile daha rahat bir yaz tatili geçirebilirsiniz. Aynı zamanda bu otellerin yorucu ve yoğun ortamı yerine, çevreyi de gezerek keşfetme imkanı bulabilirsiniz. Günübirlik turlar, genellikle bölgedeki tüm ilçelerde düzenlenmektedir. Bu turlar ile iletişime geçerek hangi noktaları tur ile gezebileceğinizi öğrenebilir ve birkaç günlük Fethiye yaz tatili maceranızda unutamayacağınız anılar biriktirebilirsiniz. Fethiye’den hareket eden birçok günübirlik tur genellikle Saklıkent Kanyonu’nda da birkaç saat mola vererek misafirlerin bu alanı keşfetmesini sağlamaktadır. Böylece turlar yardımı ile siz de bölgeye daha rahat şekilde ulaşabilir, hem Saklıkent Kanyonu’nun tarihi hakkında bilgi alabilir hem de buradaki tüm doğal güzellikleri keşfedebilirsiniz. Saklıkent Kanyonu’na yapacağınız geziler sayesinde bölgedeki görülmesi gereken Katrancı Tabiat Parkı ve Dalaman Çayı gibi diğer doğal güzellikleri de aynı anda görebilirsiniz. Dalaman Çayı genellikle daha yoğun akan suyu sayesinde rafting için de oldukça elverişlidir. Doğa gezisi sırasında rafting gibi etkinliklere de katılarak yaz tatilinizin çok daha heyecanlı geçmesini sağlayabilirsiniz.