9324081270_2fd30eb12d_k-960x400.jpg

Marmaris Gezi Rehberi, Marmaris Gezisi | TatildeKirala

7 Nisan 2024

Marmaris Gezi Rehberi, Marmaris Gezisi | TatildeKirala

Marmaris Hakkında Genel Bilgi

Marmaris Adı Nereden Geliyor? Tarihi M.Ö. 2000lere uzanan kentin ilk adı Fiskos’tur. Efsaye göre Osmanlı döneminde Kanuni Sultan Süleyman buraya gelmiş ama burada bulunan kaleyi beğenmemiş ve şanına uygun görmemiştir. “Mimar As” demiş ve bu zaman için Marmaris haline dönüşmüştür. Daha yaygın inanışa göre de Türkmenlerin buraya yerleşmesiyle Marmaris mermer ticaretinin merkezi olmuş ve Mermerşehir denilmeye başlanmıştır. Bu zamanla Mermeris’e sonrasında ise Marmaris’e dönüşmüştür.

1570958895_6771fe2857_b.jpg

Marmaris Mutfağı/Marmaris’te Ne Yenir?

Marmaris mutfağı deniz ürünleri ve zeytinyağlı yemekler üzerine kuruludur. Bu coğrafyada yetişen sebzeler ve otlara Marmaris yemeklerinde bolca rastlanır. Bunun dışında bölgenin en bilinen et yemeklerinden biri Çökertme kebabıdır. Marmaris’teyken lezzetli yemeklerin yanı sıra çıtırmak tatlısını ve ünlü çam balını mutlaka denemelisiniz. Marmaris’in En İyi 10 Restoranı: Ahtapotçu Mehmet Usta, Barış Usta, Liman Restoran, Mavi Deniz Restoran, Sardunya Restoran, Pineapple, Nil Balık Restoran, Kalimera Rum Meyhanesi, Dede Restaurant, Cihan Ocakbaşı

Marmaris Gezilecek Tarihi/ Turistik Yerler

Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi: Merkezde ve denize hakim bir noktada bulunan Marmaris Kalesi Herodot’un eserlerinde geçer ve Herodot kalenin M.Ö. 3 binlerde yapıldığını söyler. İleri dönem kaynaklarına göre ise bu kale tarih içinde bölgeye hakim olan imparatorluklar tarafından kullanılmış ve Osmanlı döneminde tekrar inşa edilmiştir. 1980’li yıllarda restore edilmiş ve 1991’de müze olarak açılmıştır. Burada çevredeki antik kentlerden kalan Helenistik ve Roma dönemlerine ait kalıntıları görebilirsiniz. Kızkumu Plajı: Marmaris’e bağlı Orhaniye köyünde bulunur. Küçük bir köy olmasına rağmen etkileyici Kızkumu ve ev sahipliği yaptığı Martı Marina ile önemli bir yerdir. Orhaniye’de plaj 4 metre genişliğindedir ve denizin üzerinde 600 metre boyunca yürüyebildiğiniz sığ bir alan bulunur. Bu doğa harikası oluşum çeşitli efsanelere dayandırılır. Bunlardan en yaygını Bybassos kralının kızı ve bir balıkçı arasındaki aşk ile ilgilidir. Efsaneye göre kral bu ilişkiyi onaylamaz ve askerlerini balıkçıyı öldürmeye gönderir. Ancak balıkçıyı hedef alan ok kıza isabet eder ve böylece kumun rengi kırmızıya bürünür. Kleopatra Plajı (Sedir Adası) : Marmaris’e 16 km uzaklıkta Gökova Körfezi’nde bulunur. Kleopatra Plajı ile ünlü Sedir adası altın renkli plajı ile göz kamaştırır. Efsaneye göre Kleopatra ve Antonius burada yüzmüştür ve altın renkli plajındaki kumlar Mısır’dan özellikle getirilmiştir. Antik kalıntıları da ziyaret edebileceğiniz Sedir adasına Marmaris’ten tekne ile ulaşabilirsiniz. Cennet Adası Koyu: Aslında yarımadadır ve ormanlarla kaplı bir coğrafyası vardır. Cennet adasına hem karayolu ile hem de Marmaris’ten kalkan tekneler ile ulaşabilirsiniz. Dalyan: Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlıdır ve Marmaris’ten karayolu le kolayca ulaşılabilir. Bölge doğa ve tarih bakımından çok zengindir. Dalyan’da sazlıkların arasında tekne turu yapabilir, mavi yengeç yiyebilir ve Caretta Carettalara ev sahipliği yapan İztuzu Plajı’nda denize girebilirsiniz.

9324081270_2fd30eb12d_k-1024x563.jpg

Marmaris’te Sanat ve Kültür

Marmaris, Muğla ilin en büyük ilçelerinden biridir. Yazın hem yerli hem yabancı turist tarafından ziyaret edilir. Aynı zamanda hem merkeziden hem de köylerinde yerleşik nüfusu fazladır. Bu nedenlerle kültürel anlamda oldukça zengin olan Marmaris yıl boyunca birçok aktiviteye ev sahipliği yapmaktadır. Uluslararası Marmaris Kadın ve Sanat Festivali (Mart) Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali (Haziran) İdil Biret Müzik Festivali (Ağustos) Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali (Ekim)

Marmaris’te Nerede Kalınır?

İçmeler: Adı meşhur şifalı içme suyundan gelen İçmeler, Marmaris merkeze oldukça yakındır. Uzun bir plaja sahip ve iki tepenin arasında bulunan İçmeler’de birçok konaklama seçeneği bulunur. Turgut: Marmaris merkeze 30 km uzaklıkta şirin bir köydür. Turgut, Bybassos kalıntılarına, Turgut Kalesi, Piramit Mezarlığı ve Turgut Şelalesine ev sahipliği yapar. Çevresinde tekne ile de ulaşabileceğiniz masmavi denizi ve yemyeşil doğasıyla büyüleyen koylar bulunur. Hisarönü: Marmaris’in güneybatısında sakin ama aynı zamanda popüler bir beldedir. Merkezdeki plaj kiremit rengi ve sığ deniziyle ziyaretçilerini etkiler. Hisarönü Körfezi; İnbükü Koyu, Kartal Koyu, Tavşan Adası ve Bencik Limanı gibi popüler koylara da ev sahipliği yapar ve bu nedenlerle mavi yolculuk tutkunlarının uğrak noktası haline gelmiştir. Rüzgar almasıyla bilinen bölgede deniz sörfü yapabilirsiniz. Selimiye: Marmaris’in güneybatısında eski bir balıkçı kasabasıdır. Masmavi ve berrak koylara, doğal bir atmosfere, şirin bir köye ve küçük bir yat limanına ev sahipliği yapar.