Fethiye.jpeg

Kapsamlı Fethiye Gezi Rehberi: Fethiye Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

7 Nisan 2024

Muğla’nın en geniş yüz ölçümüne ve en kalabalık nüfusuna sahip olan Fethiye, huzurlu coğrafyası ve cana yakın halkı ile muhteşem bir tatil geçirmenizi sağlıyor. Huzurlu coğrafyası ile şehrin kalabalığından uzak sakin ve sessiz bir tatil geçirmek isteyenlerin uğrak yeri olan belde, yeşilin maviyle bütünleştiği muhteşem doğası ile misafirlerini ağırlıyor. Turkuaz renkli denizi, altın sarısı kumları ve Akdeniz iklimi ile yılın her mevsimi ayrı bir güzellik sergileyen Fethiye; birbirinden güzel koyları, geniş ormanlık alanları ve eski uygarlıkların tüm izlerini taşıyan ambiyansı ile hem kültürel bir gezi yapabilmenize olanak sağlıyor hem de deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfini çıkarmanıza yardımcı oluyor.

Sanatsal alanları, camileri, kral mezarları, antik kentleri, kaleleri ve tarihi Likya yolu ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başaran beldede aksiyon severleri de heyecanlı dakikalar bekliyor. Yamaç paraşütü, rafting, dağ tırmanışı, dalış, rüzgâr sörfü, kano keyfi, tekne turları, trekking gibi doğa sporlarının yaygın olarak yapıldığı Fethiye’de her yıl Uluslararası Hava Oyunları Festivali düzenleniyor. Özellikle 50 dakika süren yamaç paraşütü için dünyanın birçok yerinden turist bölgeye akın ediyor. Dünyanın en gözde tatil merkezlerinden biri olan Fethiye, kesme taştan yapılmış Rum evleri ve ahşap Türk evleri ile süslenen sokakları, yeşilin ve mavinin her tonunun yer aldığı doğal güzellikleri ile misafirlerini büyülüyor.

Fethiye’ye Nasıl Gidilir?

Muğla’nın doğusunda bulunan Fethiye’nin batısında Akdeniz, kuzeybatısında Dalaman, doğusunda Antalya, kuzeyinde Denizli ve Burdur yer alıyor.  Türkiye’nin en önemli turizm beldelerinden biri olan Fethiye, Muğla şehir merkezine yaklaşık 124 kilometre uzakta bulunuyor. Dalaman Havalimanı’na 40 kilometrelik mesafede yer alan Fethiye’ye oldukça kolay ulaşılabiliyor. Dalaman havalimanına gelen misafirler havayolu şirketlerinin servis araçlarını ve taksileri kullanabiliyor. Ayrıca havalimanından araç kiralayarak daha rahat ve konforlu bir şekilde Fethiye’ye ulaşabiliyor. Fethiye’ye ulaşım için diğer alternatif ise Antalya Havalimanı. Fethiye, Antalya Havalimanı’na, Aydın ve Denizli şehir merkezine de yaklaşık 3 saatlik mesafede yer alıyor. Misafirler Antalya Havalimanı’na gelip buradan da Fethiye’ye kolayca ulaşabiliyor.

Tatil yapmak için Fethiye’yi tercih edenler dilerlerse Muğla şehir merkezine gelerek buradan otobüs ya da minibüslerle geçiş yapabiliyor. Arabayla İstanbul’a 11 saat ve İzmir’e 5 saatlik mesafede yer alan tatil beldesine, karayolu ile seyahat etmeyi sevenler için rahat ve konforlu otobüs firmaları hizmet veriyor. Fethiye şehir içinde yer alan çarşıya, tarihi yerlere ve plajlara yürüyerek rahatlıkla ulaşılabiliyor. Ancak mavinin tüm tonlarına hâkim olan koylara ulaşım için dolmuş ya da taksi kullanabilirsiniz. Saklıkent, Ölüdeniz, Tlos, zincirli Kavak, Karagedik, Patlangıç, Çatalarik ve Taşyaka gibi bölgelere belirli saatlerde hem otobüs hem de dolmuş seferleri bulunuyor. Yaz sezonunda ise Fethiye Marina’dan Şövalye ve Çalış adalarına deniz otobüsü seferleri de düzenleniyor.

Fethiye’de Nerede Kalınır?

Benzersiz doğal güzellikleri, tarihi dokusu, birbirinden lezzetli restoranları, pırıl pırıl koyları ve eğlenceli gece hayatı ile yerli yabancı binlerce turiste kapılarını açan Fethiye, her bütçeye uygun konaklama tesisleri ile tatilcilerin tüm beklentilerine cevap verebiliyor. Tatil köylerinden butik otellere, pansiyonlardan beş yıldızlı otellere kadar birçok konsepti bünyesinde barındıran beldede farklı konaklama seçenekleri bulunuyor. Tatil bütçenizi daha çok gezip görmek ve eğlenmek için ayırmak istiyorsanız daha uygun olan pansiyon ya da hostelleri tercih edebilir, lüksü seviyor ve konforunuzdan vazgeçmek istemiyorsanız beş yıldızlı otellerde kalabilirsiniz. Fethiye plajlarının hemen hemen hepsinde lüks oteller yer alıyor. Her bütçeye ve ihtiyaca uygun Fethiye kiralık villalar ev konforunda tatil sunuyor. 

Fethiye şehir merkezi ise her bütçeye uygun konaklama tesisi içeriyor. Kalabalık aile ve arkadaş grubu ile gelenler için Fethiye günlük kiralık eşyalı ev seçenekleri de bulunuyor. Ev konforunda ve rahatlığında kendine ait bir mekânda tatil yapmak isteyenler ise genellikle Fethiye günlük kiralık müstakil ev seçeneklerini tercih ediyor.

Kamp hayatını seven ve doğayla iç içe olmaktan hoşlananlar ise ahşaptan yapılan bungalovların yer aldığı tatil köylerini ya da çadır kamplarını seçiyor. Özellikle dünyaca ünlü doğal bir güzellik olan Kelebekler Vadisi çadır tatili yapmak isteyen macera severlerin uğrak yeri oluyor.

Fethiye Plajları

Yeşilin ve mavinin her tonunu barındıran ve güneşin en parlak ışıklarını içine çeken Fethiye Plajları denizi, kumu ve güneşi ile misafirlerine muhteşem bir tatil vaat ediyor.

Gemile Plajı

Fethiye merkeze 9 kilometre uzakta bulunan plaja ulaşabilmek için Belcekız Plajı’ndan tekneye binmeniz gerekiyor. Doğal bir SİT alanı olan plaj aynı zamanda açık hava müzesi olarak faaliyet gösteriyor. Plajda yer alan kilise kalıntıları tarihin gizemli kapılarını aralamanıza yardımcı olurken bir yandan da eşsiz denizin keyfini çıkarmanızı sağlıyor.

Belcekız Plajı

Ölüdeniz’e sadece birkaç dakikalık yürüme mesafesinde bulunan Belcekız Plajı da bölgenin en popüler plaj ve koyları arasında yer alıyor. Uzun sahil şeridinin tamamen kum ile dolu olması, misafirlerin dilediği noktada denize girebilmesine imkan sunuyor. Plajın arka kısmının tamamen ormanlarla kaplı olması ise doğanın tüm güzelliğini gözler önüne seriyor. Belcekız Plajı, denizin berraklığı ile tercih edilmesinin yanı sıra tekne turları sebebi ile de sıklıkla tercih ediliyor. Fethiye bölgesindeki birçok tekne turu ve koy gezilerinin kalkış noktası Belcekız Plajı olarak belirlenmiştir. Siz de sadece deniz kenarında yaz tatilinizi geçirmek yerine Fethiye’de sadece tekne ile keşfedilebilecek koyları da ziyaret etmek istiyorsanız Belcekız Plajı’ndan hareket eden tekne turlarına katılabilirsiniz.

Ölüdeniz Plajı

2006 yılında Dünyanın En Güzel Plajı unvanını alan plaj Fethiye merkeze yaklaşık 9 kilometre uzakta yer alıyor ve destansı güzelliği ile büyülüyor. Durgun ve sakin denizi ile huzur veren plaj denizin, kumun ve güneşin en huzurlu halini sergiliyor.

Fethiye’nin En Güzel Koyları

Fethiye her yıl yerli yabancı birçok turisti doğal güzellikleri ile kendisine hayran bırakıyor. Denizinin turkuaz olması ve koylarının meşhur olmasıyla birçok ziyaretçi gelmekte. Fethiye’de birçok güzel koylar hatta sadece tekne ile gidilen koylar mevcuttur. Yaz aylarınızı güzel geçirebileceğiniz denizin ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz koyları kesinlikle görmenizi tavsiye ederiz. Fethiye’de birçok yer milli park statüsü altında korunma altına alınmıştır. Bu sayede hala daha doğal güzellikleri korunmuştur. Temmuz ve Ağustos aylarında plajları ve koyları oldukça yoğun olan Fethiye’nin tadını bu aylarda yoğunluktan dolayı tam çıkaramayabilirsiniz. Bu yüzden kalabalık olmayacak yerleri tercih etmelisiniz. Aynı zamanda araba kiralamak sizin için ulaşımı kolaylaştıracaktır.

Oyuktepe Koyları

Mavinin en güzel tonlarının sergilendiği koy, Fethiye merkeze sadece 4 kilometre uzakta yer alıyor. Turun Pınarı, Akvaryum, Aksazlar, Kuleli, Boncuklu, Büyük Samanlık, Küçük Samanlık ve Mempaşa plajlarına sahip olan koyda bir yandan denizin ve güneşin keyfini çıkarabilir diğer yandan da etrafındaki yeşilliklerde yürüyüşler yapabilirsiniz.

Kabak Koyu

Kabak koyu güzelliğini günümüze kadar korumayı başarmış ender yerlerden birisidir. Karadan ulaşımı oldukça sıkıntı olan bu koy Kelebekler Vadisi’nin hemen yanında yer almaktadır. Kabak Koyu’nun çevresi yüksek kayalarla, akarsularla ve denizlerle çevrilidir. 1. derece doğal SİT alanı ilan edilmiştir. Bu sebeple korunmaktadır ve yapılaştırma yoktur. Bu koya giderek birçok aktivite yapabilirsiniz. Aladere şelalelerine doğru yürüyüş yapabilir ve doğayı hissedebilirsiniz. Mavi Mağarayı görebilirsiniz. Berrak sularında yüzebilir ve güneşlenebilirsiniz. Sahilde oturarak gün batımını seyredebilir ve huzurlu vakit geçirebilirsiniz. Yılın her sezonunda görebilirsiniz.

Gemile Koyu

Gemile Koyu, çam ve zeytin ağaçlarıyla kaplıdır. Mavi tur tekneleri ile gidebilirsiniz. Yaz aylarının vazgeçilmez koyu olan Gemile Koyuna karayoluyla Fethiye – Hisarönü – Kayaköy yolu üzerinden gelen kişiler de ziyaret etmektedir. Oldukça sık ziyaret edilen bu koy insanları kendine hayran bırakmayı başarmakta. Gemile Koyuna kara yolu ile ulaşılmamaktadır.

Derece Doğal SİT alanı olarak kabul görmüş Gemile adası yaşadığı depremler sonucunda birçok yapısı sular altına kalmıştır. Doğal afet sonucu suların altında olan tarihi kalıntılar yaklaşık olarak denizin iki metre aşağısındadır. Tarihi kalıntıları görmek isterseniz dalış yapabilirsiniz. Görülmeye değer birçok güzel yerler vardır Gemile Adası’nda. Beştaşlar, Soğuksu, Kısık Koyu gibi yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Kıdrak Koyu

Ölüdeniz’e 4 km kadar uzaklığı olan Kıdrak Koyu, doğal güzelliği ile insanları büyülemekte. Fethiye’de bulunan diğer koylardan farkı ise çok kalabalık olmamasıdır. Sakin zaman geçirmek ve rahat bir şekilde yüzmek isteyenler için en doğru yer Kıdrak Koyu’dur. Denizin temiz ve mavi görünümü ve çam ağaçları sayesinde doğanın tadını çıkarabileceksiniz. Kıdrak Koyu’nun plajında kafe, lokanta, duş, tuvalet, masa ve şezlonglar yer almaktadır. Aynı zamanda bu koyda kamp yapabilirsiniz. Doğanın tadını çıkarabileceğiniz ve huzurla dolacağınız bu yer sayesinde kendinizi dinlenmiş hissedeceksiniz.

Katrancı Koyu

Katrancı Koyu’nda çam ağaçlarının, okaliptüs ağaçlarının denize kadar uzanması enfes bir görüntüye sebep olmakta. Fethiye’deki sakin koylardan biri olan Katrancı Koyu, kafa dinlemek ve rahatça yüzebilmek için doğru yer. Katrancı Koyu, Fethiye’den 17 km uzaklıktadır. Nem oranı düşük olan bu koyda ılık bir hava vardır. Katrancı Koyu, iki koydan oluşmaktadır. Birinci koy olarak bilinen koy belli bir saatten sonra ziyarete kapatılır. İkinci koy ise konaklayan ve kamp yapan insanlara ayrılmıştır.

Soğuk Su Koyu

Kamp yapmaktan zevk alıyorsanız doğru adresiniz Soğuk Su Koyu olmalı. Konumu itibari ile çok güzel yerde bulunan koy, kamp için oldukça elverişlidir. Bu koy isminden anlaşılacağı üzere çevresindeki diğer koyların sularına göre oldukça soğuktur. Soğuk suya sahip olmasının sebebi ise Kayaköy bölgesinden denize akan tatlı suyun soğuk olmasıdır. Yaz sıcaklarında bu soğukluk sizi asla rahatsız etmeyecek tam tersine serinlemenize yardımcı olacak.

Cennet Koyu

Fethiye’nin bir diğer doğal güzelliği ise Cennet Koyu’dur. Cennet Koyu, kamp yapan insanlar için en güzel yerlerden birisidir. Kabak Koyuna komşu olan Cennet Koyu sakinliği ile insanlı cezbetmektedir. Birçok yerli ve yabancı turistin tercih ettiği bu koy kendine hayran bırakmayı başarmakta. Doğayla baş başa kalabileceğiniz ve huzur bulacağınız bir adres. Kamp aktivitesinden başka trekking, hiking, kiralık yat turları gibi aktiviteler de yapabilirsiniz. Yaz tatilinde unutulmaz anlar yaşamak istiyorsanız Cennet Koyu’nu tercih etmelisiniz. Dağları, ormanları ve denizin güzelliği ile Cennet Koyu tam bir doğal güzellik bölgesi.

Günlüklü Koyu

Günlüklü Koyu, Katrancı Koyunun yanında yer almaktadır. Fethiye Merkez ve Göcek yolu arasında bulunan bu koy, merkeze sadece 10 km uzaklıktadır. Kafa dinlemek isteyen ve doğanın tadını çıkarmak isteyen kişiler için doğru adrestir. Ormanları, denizi ve güneşi ile doğanın tadını çıkarmanıza olanak sağlayan Günlüklü koyu, her yıl birçok tatilciye ev sahipliği yapmaktadır. Günlüklü Koyunda aktivite olarak hamak kurabilir, piknik yapabilir, denizde yüzebilir, güneşlenebilirsiniz. Yat kiralamak ve mavi yolculuk içinde oldukça uygun bölgede bulunan Günlüklü Koyu’nda güzel vakit geçireceğinize eminiz.

Fethiye’de Gezilecek Yerler

Amintas Kral Mezarları

Telmessos Antik Kenti’nde yer alan kral mezarları iki sütunlu cephesi ve dünyaca ünlü Charles Texier’in adını kazdığı giriş bölümü ile dikkat çekiyor. Kayalara oyulan Kral Mezarları görkemli görünümü ile her yıl binlerce turistin akınına uğruyor.

Telmessos Amfi Tiyatro

Türkiye’nin denize en yakın ve en eski tiyatrosu olan Telmessos, sahip olduğu 5 bin kişilik kapasitesi ile Bizans Dönemi’nin en büyük arenasını oluşturuyordu. Doğal ve tarihi güzellikleri ile dikkat çeken amfi tiyatro, Fethiye’de görülmesi gereken yerlerin en üst sırasında yer alıyor.

Kayaköy

Eski bir Rum köyü olan Kayaköy’de bulunan hemen hemen tüm eski evler koruma altına alınmıştır. Köyde yer alan Soğuksu Koyu ise muhteşem manzarası ve denizi ile misafirlerine unutulmaz anlar sunuyor.

Paspatur

Eski Kent anlamına gelen Paspatur, Fethiye’nin en eski yerleşim yerleri arasında yer alıyor. Fethiye Marina’dan yürüyerek ulaşılabilen kent, ahşap cumbalı evleri, otantik çarşısı, çarşının tam ortasından geçen su kemeri ve ünlü Fethiye Hamamı ile görülmeye değer bir tarih sunuyor

Kelebekler Vadisi

Neredeyse 350 metreyi bulan sarp kayalıklara sahip olan Kelebekler Vadisi Babadağ eteklerinde yer alıyor. Seksenin üzerinde kelebek türüne ev sahipliği yapan vadinin el değmemiş denizi, büyüleyici güzelliği ile misafirlerini karşılıyor. SİT alanı ilan edilen vadi, doğal güzellikleri ve betonarme içermeyen yapısı ile tüm dünya tarafından tanınıyor.

Fethiye denilince akla gelen yer Kelebekler Vadisi UNESCO tarafından dünya mirası listesinde bulunmakla birlikte ve ülkemizde de 1. Derece sit alanı olarak ilan edilmiştir. Bu nedenle çevredeki tüm doğal güzellikler de tamamen koruma altındadır. Kelebekler Vadisinin büyüleyici ortamında, denizin maviliğine kendinizi bırakabilir ya da ağaçlarla kaplı olan yollarında doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Fethiye’de özellikle rahatlatıcı bir tatil geçirmek isteyen kişiler için Kelebekler Vadisi en iyi seçenekler arasında yer alıyor. Bölgede düzenlenen günübirlik turlar ve tekne kiralama gibi farklı hizmetler ile çevredeki diğer koyları keşfedebilir ya da Kelebekler Vadisi’nin denizine açılarak denizi yakından izleyebilirsiniz. Kelebekler Vadisi’nde doğa ile iç içe geçireceğiniz birkaç gün, yoğun geçen iş hayatının yorgunluğunu tamamen atmanızı sağlayacak.

Saklıkent

Fethiye merkezden yaklaşık 46 kilometre uzakta yer alan Saklıkent, yüksek taş duvarlarla saklanmış bir doğa harikası olarak cenneti andırıyor. Yaklaşık 16 mağaraya sahip olan kanyondaki kaplıca ise şifalı suları ile dikkat çekiyor. Yaklaşık 18 kilometre uzunluğundaki Saklıkent Kanyonu mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikler arasında yerini alıyor.

Tarihi dokusu, doğal güzellikleri, huzurlu ve sakin yapısı ile misafirlerine mutlu anlar yaşatmayı başaran Fethiye’de tatil yapmak  Tatilde Kirala ile zor değil.

Fethiye’deki Antik Kentler 

Muğla’nın birbirinden güzel ilçelerinden biri Fethiye’de deniz, kum, güneşe bir de tarihi mekanlarını ekleyelim dedik ve tatilinizde birkaç gün ayırıp tarihi güzellikleri de keşfetmeniz için buraya not düşmek istedik.

Letoon Antik Kenti

Fethiye Kumluova beldesindeki Letoon Antik Kenti, rivayete göre Zeus’tan hamile kalan Leto için yapılmıştır. Zeus’un eşi Tanrıça Hera’dan kaçmak için buraya gelen Leto’nun yaşadığı yere de Letoon denilmektedir. Letoon Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar gitmektedir. Ayrıca, Letoon Antik Kenti, Likya yolunu takip eden gezginlerin de yürüyüş yolu üzerinde bulunuyor.

Patara Antik Kenti

Fethiye ile Kalkan arasında bulunan Patara Antik Kenti, Likya’nın en eski yerleşim yerlerindendir. Yapıldığı tarih M.Ö. 7. yüzyıla kadar gitmektedir. Mitolojik olarak, Patara Antik Kenti güneş tanrısı Apollon’un doğduğu yer olarak bilinir.

Telmessos Antik Kenti

Fethiye tarihindeki ilk yerleşim yeri olduğu bilinen Telmessos Antik Kenti rivayete göre adını güneş tanrısı Apollon’un oğlu Telmessos’tan almıştır. Ayrıca, Fethiye’nin de antik çağda isminin Telmessos olduğu bilinmektedir. Telmessos Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 3000 yıllarına gitmektedir. Bu antik kenti ziyaret ettiğinizde kaya mezarlarını görebilirsiniz.

Tlos Antik Kenti

Likya kentlerinden Tlos Antik Kenti, Pegasus atının sahibi Bellaforonte’nin yaşadığı bölge olarak tarihte yer bulmuştur. Tlos Antik Kenti’nde mezar, kilise, sur, tiyatro ve agora kalıntılarını görebilirsiniz. Likya yolu üzerinde karşılaşacağınız tarihi mekanlardandır.

Araxa Antik Kenti

Kaya mezarları, sur ve lahit kalıntıları barındıran Araxa Antik kenti Fethiye’ye 40 km mesafede bulunuyor.

Kavurucu sıcaklarda antik kentleri ziyaret edeceğiniz zamanların sabah erken ya da akşamüstü olmasına dikkat edin.