
Fethiye Gezilecek Yerler Listesi, Fethiye Çevresi
18 Mart 2025
Hem doğası hem de tarihi zenginlikleriyle bilinen Fethiye, bir tatil cenneti olarak ziyaretçilerine kucak açıyor. Eşsiz koyları, berrak denizi, kültür dolu antik kentleri ve daha pek çok harikasıyla muhteşem bir tatil deneyimi yaratıyor. Keşfedilecek birçok lokasyonun yer aldığı Fethiye, Muğla ilinin turistik açıdan gelişmiş ilçelerinden biri. Şimdi gelin Fethiye’ye gidip görmeniz gereken birbirinden göz alıcı konumları sıralayalım. Fethiye’deki bu güzellikleri keşfederken, Fethiye kiralık villa seçenekleriyle konforlu bir tatil yapabilirsiniz
Fethiye Gezilecek Yerler
Muhteşem bir coğrafya olan Fethiye, tatil için bu konumu seçenlere pek çok alternatif sunuyor. Doğal güzellikler ve antik hikayelerin yattığı bölgelerle Fethiye, dolu dolu bir tatil için ideal yerler arasında bulunuyor
Ölüdeniz
Fethiye ilçesine bağlı bir mahalle olan Ölüdeniz, sunduğu muhteşem manzaralarla her göreni büyülüyor. Dünyanın en güzel kumsallarından biri olan Ölüdeniz, sakin ve dalgasız deniziyle biliniyor. İsmi de tam olarak bu özelliğinden geliyor. Ege Denizi’nin büyüleyici maviliklerini sunmasının yanı sıra arkasında Babadağ’ın yemyeşil doğasını görmeniz mümkün. Ölüdeniz, su altı kaynakları nedeniyle oluşan doğal sirkülasyon sonucu sürekli olarak kendini temizleyen bir yer. Blue Lagoon olarak da anılan Ölüdeniz, antik dönemlerde Likyalılarda “Işık ve Güneş Diyarı” olarak anılmış. Orta Çağ’da ise “Uzak Diyar” olarak isimlendirilmiş.
Ölüdeniz birçok etkinlik sunarak tatil deneyiminizi zenginleştirmenizi mümkün kılıyor. Ölüdeniz’de konaklama için villa kiralama seçenekleri, deniz manzaralı, şık ve lüks özellikleriyle tatilcilerin tercih ettiği yerler arasında. Uzun ve ince kumlu sahili, onu denize girilebilecek en iyi konumlardan biri yapıyor. Burada yapılabilecek en popüler aktivitelerden biri yamaç paraşütü. İki kilometre yüksekliğinde olan Babadağ Dağı’nın eteklerinde, yamaç paraşütü yapmak eşsiz bir deneyim oluyor. Bu etkinlik ile Ölüdeniz’e kuş bakışı bakılabiliyor. Ölüdeniz bu yönüyle dünyanın önde gelen yamaç paraşütü konumlarından biri. İsterseniz yürüyüş ve tekne turlarına da katılabilirsiniz.

Kelebekler Vadisi
Fethiye’nin Ölüdeniz beldesinin sınırlarında yer alan Kelebekler Vadisi, 1995 yılından beri birinci derece sit alanı olarak korunuyor. Yüzlerce kelebeğin yaşam alanı olan vadide Akdeniz deniz seviyesi kelebeklerinin hemen hemen her türü burada gözlemlenebiliyor. Yaklaşık 80 kelebek çeşidine ev sahipliği yapan vadi, dünyada çok nadir bulunan kelebeklerden adını alıyor. El değmemiş doğanın korunduğu ve hiçbir yapılaşma olmayan Kelebekler Vadisi aklınızdan çıkmayacak bir deneyim sunuyor.
Kelebekler Vadisi’nde bu çeşitliliğin olmasının nedeni vadideki dik yarık ve içindeki şelalenin ortaya çıkardığı nemli ortam ve bitki popülasyonu. Yerleşim yeri bulunmayan vadide kamp yapılabiliyor. Aynı zamanda fotoğraf safarileri, doğa yürüyüşleri, tüplü ve tüpsüz dalış gibi pek çok aktiviteye de müsait. Buraya ulaşmak için iki yol seçeneğiniz bulunuyor. Birincisi Ölüdeniz’den kalkan teknelere binmek, ikincisi Faralya Köyü’nden Likya Yolu’nun devamı olan bir patikadan inmek. Vadi içerisinde yer alan patikalardan şelaleye gideni takip ediyorsanız yolculuğunuz süresince birçok kelebek görmeye de hazır olun.
Likya Yolu
Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanan bir yürüyüş rotası olan Likya Yolu, yaklaşık olarak 520 kilometre uzunluğuna sahip. Yürüyüş süresi ortalama 29 gün olan Likya Yolu, Antik Likya’nın kurulduğu Teke Yarımadası patikalarının bir bölümünün işaretlenerek harita haline getirilmesiyle ortaya çıkan ilk uzun mesafeli yürüyüş rotası olarak biliniyor. Antik Likya Yolu yolculuğunuz boyunca Demre, Adrasan, Ölüdeniz, Gelidonya, Kaş gibi pek çok turistik noktadan geçiyorsunuz. Tarihi kalıntılar ve eşsiz doğa manzaraları da yolculuk boyunca şahit olabileceğiniz güzellikler arasında.
Tlos Antik Kenti
Bölgenin en değerli tarihi hazinelerinden olan Tlos Antik Kenti, M.Ö. 14 yılında inşa edilmiş. Tlos kenti Hitit belgelerinde “Dlawa”, Likya yazıtlarında ise “Tlawa” isimleriyle kayda geçmiş. Burası, dağ eteklerine inşa edilen kaya evleri ve göz alıcı tapınaklardan oluşuyor. Yaklaşık beş yüz metre yüksekliğinde dik yamaçları ile doğal açıdan korunaklı bir yapıda. Akropol Tepesi’nin etrafı yer yer sur duvarlarıyla güçlendirilmiş. Tlos Kalesi’ne çıkarken yamaçta yer alan kayalara oyulan tapınak mezarlar oldukça ilgi çekici. Bu mezarlar arasında en görkemli olarak tanımlananı, kanatlı at Pegasus’un üç başlı canavar Chimera’yla savaşırken resmediliği “Bellerephontes” mezar anıtı.
Akropolün eteğinde oturma sıraları, hamam, kilise, tiyatro ve stadyum kalıntıları da bulunuyor. Kalenin altındaki düzlükte Likya duvarı kalıntıları var. Likya’nın spor kenti olarak anılan Tlos’un ayakta kalan en önemli yapılarından biri de tiyatrosu. Kent agorasının güneyinde de altı kemerli kapısı ayakta duran Roma dönemi surları var. Tlos, Hristiyanlık için de önemli bir merkez. Likya’nın önemli piskoposluk merkezlerinden olan Tlos’un dinsel kıymeti 12. yüzyıla kadar sürmüş.

Kayaköy
Fethiye gezilecek yerler listesine mutlaka giren Kayaköy, tarihi ve eşsiz aurası ile muhteşem bir konum. Antik dönem ismi “Karmylassos” olarak biliniyor. Geçmişi M.Ö. 3 binlere kadar giden Kayaköy’deki yapıların tamamı Rumlar tarafından yapılmış. Rumların 18. yüzyılda Likya kalıntıları üzerine kurduğu köyün o dönemki adı “Levissi”ymiş. Batı Trakya’daki Türkler ile yapılan mübadele sonucu kentteki yapılar boşaltılmış.
Zamanla doğal etkenler sonucu tahrip olan kent, “Hayalet Şehir” görüntüsüne kavuşmuş. Kayaköy’de her biri yaklaşık 50 m² büyüklüğünde, manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan yaklaşık 350-400 adet ev var. Evlerin arasında çok sayıda şapel, iki büyük kilise, bir gümrük binası ve bir okul binası yer alıyor.
Afkule Manastırı
Kayaya oyularak yapılan Afkule Manastırı, M.S. 6. yüzyılda Hristiyan keşişlerin kendilerini inzivaya çekip ibadete adadıkları bir yer. Manastır, Rodos Adası’nın göründüğü eşsiz manzarasıyla öne çıkıyor. Manastıra ulaşmak oldukça zor olsa da doğa yürüyüşçüleri tarafından ilgi görüyor. Deniz seviyesinin 400 m yükseğinde olan Afkule Manastırı, endemik bitki türleri ve göz alıcı deniz manzaralarıyla Fethiye’nin ilgi çekici noktalarından.
Kabak Koyu
1987 yılında keşfedilen Kabak Koyu, göz alan güzelliği ve çam ormanlarıyla biliniyor. Türkiye’nin en ünlü koylarından olan Kabak Koyu, 200 metrelik tertemiz bir kumsala sahip. İki tarafı sarp kayalıklarla çevrili olan koy, mavinin her tonunun görülebileceği muhteşem bir konum.
Gemiler Adası
Gemiler Adası’nda dört kilise kalıntısı, mezarlar ve Orta Çağ yerleşim kalıntılarına rastlanmış. Bazı kalıntılar su altında da gözlemlenebilir halde. Adanın 5 ile 7. yüzyıllar arasında yerleşim aldığı, 7. yüzyıl Arap akınları sonrası ise terk edildiği düşünülüyor. Gemiler Adası, Orta Çağ’da Aziz Nikolaos Adası olarak bilinen bir yermiş. Ayrıca adadaki iki numaralı kilisenin apsis kısmında “HossiosNikolaos” yazısı bulunmuş. Buradan hareketle de Sion’da doğan ve yaşayan Aziz Nikolaos’a atfen inşa edildiği çıkarımı yapılmış.
Boncuklu Koyu
Küçük ve Büyük Boncuklu Koyu şeklinde iki bölüme ayrılan Boncuklu Koyu, çam ormanlarıyla dolu bakir güzellikler arasında. Denizin muhteşem berraklığı yüzme tutkunlarının favorisi. Dileyenler tekne gezilerine de katılabiliyor.
Katrancı Koyu
Katrancı Koyu; okaliptüs, kızılçam ağaçları ve Kıbrıs akasyalarının bol bol bulunduğu bir yer. Nem oranı düşük ve ılık esintili bir iklime sahip olan koy, yeşil ve mavinin muhteşem birleşimini sunmasıyla da Fethiye’nin eşsiz doğal güzellikleri arasında ilgi çekiyor.
Göcek
Fethiye’ye bağlı bir mahalle olan Göcek, turistik açıdan ziyaretçilerin uğrak yerleri arasında. Korunaklı koylara, adalara ve marinalara sahip olan Göcek; Fethiye Körfezi ile Kapıdağ Yarımadası’nın kıyıya ulaştığı konumda bulunuyor. Göcek’te uluslararası yat turizmi açısından kritik öneme sahip dört marina var. Ayrıca her yıl amatör tekne yarışları da gerçekleştiriliyor.

Faralya
Faralya, Kabak Koyu ile Kelebekler Vadisi arasında kalan bölgenin ismi. Esasen “Uzunyurt” adını taşıyan Faralya, dile daha çok bu şekliyle yerleşmiş. Sakinlik isteyen ve kalabalıklarda yapamayanlar için ideal tatil yerlerinden. En dikkat çekici özelliklerinden biri de Faralya’nın yüksek kayalıklar üzerine konumlanmış olması. Burada gün batımının muhteşem güzelliğini keşfedebilmek büyük bir ayrıcalık.
Pınara Antik Kenti
Likyalıların en büyük altı kenti arasında bulunan Pınara Antik Kenti, günümüz demokratik sistem temellerinin atıldığı yer. Kent Likçe kitabelerde “Pinale” şeklinde okunuyor. Pınara Antik Kenti tahmini M.Ö. 340 yıllarında inşa ediliyor. M.Ö. 334 yılında ise Büyük İskender’in kuşatıp ele geçirdiği kent, Roma ve Bergama İmparatorluğu egemenliğinde uzun süre kalıyor. Likya Birliği meclisinde üç oy hakkı olan kent, manzaralarıyla da öne çıkıyor.
Burası tiyatro, agora, odeon, hamam, kaya mezarları ve iki akropolden oluşuyor. Yukarı akropolün sarp yamacında kayaya oyulan yüzlerce kaya mezarı var. Bunların büyük çoğunluğu ev şeklinde yapılmış. Ev tipli mezarlardan biri ante duvarı ve kabartmaları nedeniyle önem taşıyor. Bu kabartmada görülen surlarla çevrili kentin Pınara, mezarın ise bir prense ait olduğu düşünülüyor. Yüksek bir tepede konumlanan Pınara Antik Kenti, Babadağ’ın eşsiz manzarasını sunan antik tiyatroya sahip. Konumu ve planıyla Helenistik dönemin özelliklerini taşıyor.
Fethiye Merkez Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Fethiye’nin merkezi, medeniyetlerin üst üste kurulduğu bir bölge olmasıyla kafe ve restoranlardan daha çok şey vadediyor.
Telmessos Antik Kenti
Kökleri M.Ö. 3 bin yılına kadar uzanan Telmessos Antik Kenti, Fethiye bölgesindeki ilk yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor. İsmini Apollon’un oğlu “Telmessos”tan alan kent, kayalara oyulan tapınağı, mabetleri, yaşam odaları ile arkeoloji meraklılarının ilgisini topluyor. Telmessos Antik Kenti’nde yapılan kazılar sonucu buranın Likyalılar, Persler, Helenler, Romalılar ve Bizanslılar tarafından hakimiyet altına girdiği görülmüş. Zaman içerisinde depremler sonucu tahribata uğrayan antik kentin günümüzde kenti çevreleyen duvarlarda bulunan kaya mezarı ve antik tiyatrosu ayakta kalmış.
Amintas Kaya Mezarları
Amintas Kaya Mezarları dik kayalık yamaç üzerine oyularak yapılmış. Bunların üçü tapınak tipi, diğerleri sivil mimari örneklerinden. “Kral Mezarı” olarak bilinen mezar diğer ikisine göre sağlam kalmış, duvarının orta bölümündeki “Hermapias Oğlu Amintas” yazısı sebebiyle de Amintas Mezarı ismini almış.
Fethiye Kalesi
Yapılış tarihi net olarak bilinmese de Rodos Şövalyeleri tarafından 15. yüzyılda onarıldığına inanılıyor. Fethiye Kalesi’nin Roma döneminde körfezin kontrol edilmesi için kullanıldığı düşünülüyor. Kalenin arka yüzünde Antik Lidya kaya mezarları, ön yüzünde ise kale duvarları var.
Fethiye Müzesi
Fethiye Müzesi 1962 yılında açılan, M.Ö. 3 binlerden Osmanlı’ya dek uzanan pek çok tarihi eserin sergilendiği bir müze. Önemli eserler arasında Aramice, Likçe ve Grekçe dillerinde yazılmış olan Letoon’da 1973’te bulunan Stel var. Müzede lahitler, mozaikler, heykeller, altın ve gümüş sikkeler, yazıtlar gibi çok sayıda özel eser sergileniyor.
Fethiye Aşıklar Tepesi
Fethiye’nin popüler gezi yerlerinden bir diğeri de Fethiye Aşıklar Tepesi. Çam ve meyve ağaçları arasında yapacağınız yürüyüş ile buraya ulaşabiliyorsunuz. Fethiye’nin müthiş manzarasını gözler önüne seren bu konumun çevresinde Likya mezarları da var. Fotoğraf çekmek, alışveriş yapmak, kafelere uğramak gibi pek çok aktivite yapılabiliyor.
Fethiye Kordon
Fethiye sahili boyu uzanan Fethiye Kordon, etkileyici Ege manzaraları sunmasıyla biliniyor. Kıyıya bağlı rengarenk balıkçı tekneleri, yürüyüş yolu, hediyelik eşya dükkanlarıyla Fethiye Kordon; güzel bir gün geçirebileceğiniz yerlerden.
Fethiye Çevresinde Gezilecek Yerler
Fethiye’ye gelmişken mutlaka uğramanız gereken yakın lokasyonlar da var. Bunlar:
Cennet Koyu
Cennet Koyu tıpkı ismi gibi cenneti andıran muhteşem güzellikte bir yer. Denizin temizliği ve doğanın huzuru bu noktayı Muğla’nın en doğal yerleri arasında kılıyor. Cennet Koyu’nda birçok balık türüyle beraber yüzebiliyor, kamp alanlarında kamp yapabiliyor, tüplü/tüpsüz dalış turlarına katılabiliyor ve doğa yürüyüşlerine çıkabiliyorsunuz. Burası aynı zamanda Likya Yolu’nun da bir parçası.
On İki Adalar
Fethiye ve Göcek’ten günübirlik tekne turlarıyla ulaşabileceğiniz On İki Adalar’ın içinde; Hamam Koyu, Domuz Adası, Göcek Adası, Tersane Adası, Bedri Rahmi Koyu, Yavansu, Kurşunlu Koyu, Kızıl Ada, Yassıca Adalar, Hamam Koyu, Zeytin Adası, Göbün Koyu ve Boynuzbükü yer alıyor.
Fethiye'ye Ne Zaman Gidilmeli?
Fethiye hemen her mevsim ziyaret edilebiliyor. Ancak en kalabalık ve eğlence dozu yüksek sezonun, haziran ve eylül ayları arasında olduğu söylenebiliyor. Bu dönemlerde Fethiye son derece renkli ve hareketli oluyor. Eğer sakin bir tatil deneyimi geçirme arzunuz varsa ilkbahar ve sonbahar dönemleri daha uygun olabilir. Nisan ayından başlayarak ekime kadar Fethiye’de tatilinizi geçirebilirsiniz.
Muhteşem doğal güzellikler ve tarih kokan kalıntılar ile dolu Fethiye, tatil için uğrak ilçelerden biri. Eğer siz de hem güvenli hem konforlu bir kiralık villa arıyorsanız TatildeKirala.com ile rezervasyonunuzu yaptırabilir, Fethiye’nin uçsuz bucaksız güzelliklerini keşfederek unutulmaz anılar yaratabilirsiniz.