Çanakkale'de Gezilecek Tarihi Yerler & Çanakkale Gezi Rehberi
7 Nisan 2024
Çanakkale’de Gezilecek Tarihi Yerler & Çanakkale Gezi Rehberi
Çanakkale’nin En Güzel Durakları
Türkiye’de en önemli savaşlardan biri olan Çanakkale Zaferinin kazanıldığı bu şehirde tarih kokusu ile gezeceksiniz. Yazılan kahramanlık öyküleri ile Çanakkale, tarihi anıtları, mezarlıkları ile sizin tarihinizi tanımanıza olanak sağlayacak. Çanakkale, Marmara ve Ege Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Bir destanın yazıldığı Çanakkale, Edirne, Tekirdağ ve Balıkesir’e komşudur. Çanakkale’de birçok tarihi yeri gezebilir, denize girebilir ve yöresel yemeklerin tatlarına bakabilirsiniz. Hem tarih ile iç içe olup hem de muhteşem yaz aylarınızı burada geçirebilirsiniz. Çanakkale’nin özellikle Gelibolu Yarımadası 18 Mart Çanakkale Zaferi’nde birçok insan tarafından ziyaret edilmektedir.
Çanakkale’yi doyasıya gezebilmek için 3 gün sizlere yeterli gelecektir. Her mevsimde her ay ziyaret edebilir ve birçok mekânı gezebilirsiniz. Eğer tatilinizi yaz tatili olarak yapmak istiyorsanız Nisan ve Eylül aylarında gitmenizi öneririz.
Çanakkale’de birçok müze gezebilirsiniz. Eğer Müze Kart’a sahipseniz Çanakkale’de bulunan birçok müzede kullanabilirsiniz. Bu kart sayesinde indirimli ya da ücretsiz olarak müzeleri gezebilir ve tatilinize kültürel açıdan bir şeyler katabilirsiniz.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarih kokan Çanakkale, ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden etkilenmiştir. Bu etkiler Çanakkale mutfağına yansımış ve bir mutfak kültürü oluşturmuştur. Çanakkale’yi yıl boyunca birçok turist ziyaret etmektedir. Doğal güzellikleri ve tarihi yapıları sayesinde birçok turistin dikkatini çeken Çanakkale, mutfağı ile de insanları büyülemekte. Çanakkale mutfağında kendi damağınıza uygun tatlar bulmanız oldukça mümkün. Rum, Trakya, Türk ve Ege mutfağından oluşan Çanakkale mutfağının vazgeçilmez yemeği balıktır. Farklı farklı pişirme şekilleri bulunan balıklar, Çanakkale mutfağının sofralarında yerini alır. Birçok yöresel yemeğin olduğu Çanakkale mutfağında, mezeler, turşular, çorbalar yer alır. Çanakkale’ye gittikten sonra mutlaka yemeniz gereken yöresel yemekler şu şekildedir; tumbi, melki, börülce köftesi, ovmaç çorbası, tuzlu sardalya. Çanakkale’de tatlı dendiğinde ise akla ilk olarak peynir helvası ve incir dolması gelir. Mutlaka, bu iki tatlının tadına bakmalısınız. Tadı damağınızda kalacak!
Çanakkale’de, çarşıyı gezebilir ve doğal ürünler satın alabilirsiniz. Ev eriştesi, gelincik reçeli, acılı tarhana, doğal çam balı ve doğal zeytinyağı bulabilmeniz mümkün.
Çanakkale Gezi Rehberi
Bir destanın yazıldığı bu şehre her yıl binlerce turist gelmektedir. Çanakkale, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlaması, turistik yerlerinin çok olması tarihi yapılarının bulunması ve doğal güzellikleri sayesinde turistlerin dikkatini çekebilmeyi başarmıştır. Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı ve 253 bin askerin şehit olduğu Gelibolu Yarımadası, Assos Antik Kentleri, Troia ve Kaz dağlarını mutlaka gezmelisiniz.
Öncelikle kısa bir şehir turu ile gezinize başlayabilirsiniz. Kordon boyu gezmek sahilin ve güneşin tadını çıkarmak size iyi gelecektir. Çanakkale Boğazını kahve, çay içerek seyredebilir ve enfes manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Daha sonra il merkezinde bulunan tarihi yerleri gezebilirsiniz. 1461 – 1462 yıllarında yapılmış boğazın güvenliğini sağlayan ve Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan Çimenlik Kalesi’ni gezebilirsiniz. Daha sonra Çimenlik Kalesi’nin girişinde bulunan Deniz Müzesi’ni gezerek gezini daha kültürel bir hale getirebilirsiniz. Daha sonra “Troy” filminde kullanılan Troy Atı Heykeli’ni ziyaret edebilirsiniz. Her yıl Troy Atı Heykeli’ni binlerce turist ziyaret etmekte ve fotoğraf çektirmekte. Sizde burayı ziyaret ettikten sonra Çanakkale türkülerinin vazgeçilmezi olan Aynalı Çarşı’ya gidebilirsiniz. Aynalı Çarşı, il merkezinde Çarşı caddesinde yer almaktadır. Aynalı Çarşı, Musevi cemaatinden olan Eliyau Hallio tarafından 1890 yılında yaptırılmıştır. Aynalı Çarşı’da gezebilir ve sevdiklerinize Çanakkale’yi anlatan küçük hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Bir sonraki durağınız ise ilk önce 1905 yılında Er Hamamı olarak inşa edilmiş fakat daha sonra restore edilerek “Seramik Müzesi” olarak kullanılmıştır. Seramik Müzesi’ni gezerek buradaki seramikleri görecek ve hayran kalacaksınız. Son olarak ise Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edebilir ve tarihi yapıları görebilirsiniz.
Çanakkale’de tarihi yerler deyince akla ilk gelen yerler Troia ve Assos’dur. Troia Antik Kenti, Çanakkale il merkezinden 37 kilometre uzaklıktadır. Özel araçla gitmesi yaklaşık 25 dakika sürmekte. Troia Antik Kenti’nin yaklaşık 5 bin yıllık geçmişi bulunmaktadır. Troia Antik Kenti’nin girişinde bulunan Tahta At, kentin simgesi haline gelmiştir. Bizden size tavsiye bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın.
Ayvacık ilçesinde bulunan Assos Antik Kenti’nin tarihi ise M.Ö. yüzyıla dayandığı bilinmektedir. Assos Antik Kenti’ne gelebilmek için Çanakkale otogarından minibüse binebilirsiniz. Daha sonra Ayvacık otogarından Behramkale minibüsleri ile Assos Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz. Yaz mevsiminde ve kış mevsiminde ziyaret etmeniz mümkün olan Assos Antik Kenti’ne hayran kalacaksınız. Yaz mevsimlerinde kazı çalışmaları devam ettiğini bilinmektedir. Antik Liman yer almaktadır. Assos Antik Kenti’ne gelerek birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu yeri görebilirsiniz. Assos Antik Kenti’nde bulunan Antik Limanın olduğu bölgede oteller ve turistik tesisler yer almaktadır. Antik Limanda çay, kahve içerek buranın tadını çıkarabilir ve huzur bulabilirsiniz.
Çanakkale Gezisi
Çanakkale’de konaklamak isterseniz Eceabat’ı tercih etmenizi öneririz. Doğal güzellikleri ve sakinliği sayesinde şehrin sesinden uzaklaşacak ve kendinizi huzurlu hissedeceksiniz. Üzüm bağlarının arasında konaklamak sizleri rahatlatacak ve doğa ile iç içe olmanızı sağlayacak. Bir diğer konaklama için tercih edebileceğiniz yerler ise Gökçeada, Assos ve Bozcaada’dır. Kafanızı dinlemek ve şehrin sessizliğinden uzaklaşıp huzur bulmak için ilkbahar ve sonbahar döneminde gitmenizi tavsiye edilir.
Tarihi mekânları ve doğal güzellikleri olan Çanakkale’de, Aynalı Çarşı, Troy Atı, Şehitlikler, Tıflı Camii, Assos gibi birçok gezip görebileceğiniz yer bulunmaktadır. Her sokağı tarih kokan bu şehirde hem kafanızı dinleyebilir, hem turistik gezi yapabilir hem de tarihe ışık tutmuş olayların yaşandığı yerleri ziyaret edebilirsiniz.
Çanakkale Gezilecek Tarihi Yerler
Çanakkale tarihi, çok eski medeniyetlere kadar uzanmaktadır. Troya Devleti’ne kadar uzanan bu tarih Çanakkale’ye birçok turist gelmesine neden olmuştur. Doğal güzellikleri ve tertemiz denizi ve kahraman Türk askerinin yazdığı destanlar sayesinde Çanakkale, günümüzde önemli şehirlerin başında gelmektedir. Çanakkale’de gezip görebileceğiniz birçok tarihi yer vardır. Sizler için üç tarihi eseri listeledik.
Kilitbahir Kalesi
1452 yılında Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u kuşattığı zaman Bizans ordusuna yardım edilmesine engel olabilmek için Kilitbahir Kalesi’ni inşa etmiştir. Kilitbahir Kalesi iç ve dış kısmı surlarla kaplı ve 7 katlı üçgen bir kuleden oluşur. Bu kale Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan Abdulaziz dönemlerinde restore edildiği bilinmektedir. Çanakkale Savaşı’nda önemli olan Kilitbahir Kalesi, Kültür Bakanlığı tarafından korunmaktadır. Kalenin denize bakması ise enfes bir manzaraya bakmanıza sebep olmakta.
Çimenlik Kalesi
Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Çimenlik Kalesi şehir merkezinde bulunmaktadır. Bu kale Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” adlı eserinde uzunca anlatılmaktadır. İnşa tarihi net olmasa da Seyahatname adlı eserde 1452 yılı olarak yazılmıştır.
Çanakkale Şehitleri Anıtı
Çanakkale dendiği zaman akla ilk olarak Şehitlik Anıtı gelmektedir. Çanakkale Savaşı’nda vatanı için can veren askerlerimizin anıtını kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Çanakkale Şehitler Anıtı, Gelibolu Yarımadası’nda Çanakkale Boğazı’nın ucunda bulunan Hisarlık Tepe üzerinde yer almaktadır. Bu şehitliği gezerken adeta tüylerin ürperecek ve şehitleri hissedebileceksiniz.
42 m yüksekliğe sahip olan anıt I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşı’nda şehit olan askerlerimiz için yaptırılmıştır. Çanakkale Şehitleri Anıtı’nın yapımı 1954’te başlamış ve 1960 yılında bitmiştir. Dört sütundan ve Türk bayrağından oluşan bu Anıt, kesinlikle görmeye değer. Çanakkale Şehitleri Anıtı’nın yanında Türk Bahçesi, Mehmetçik Anıtı, Mustafa Kemal Çanakkale Anıtı, Yaralı Asker Anıtı gibi tarihi anıtlar bulunmaktadır.