Antalya Gezi Rehberi, Antalya Gezisi | TatildeKirala
7 Nisan 2024
Antalya Gezi Rehberi, Antalya Gezisi | TatildeKirala
Antalya Hakkında Genel Bilgi
Antalya adı nereden gelmektedir? : Tarihi kaynaklara göre kentin adı Pergamon Kralı II. Attolos’tan gelmektedir.
Antalya mutfağı / Antalya’da ne yenir?
Akdeniz iklimin hüküm sürdüğü Antalya tarıma elverişli yapısından dolayı mutfak kültürü ve yemek seçenekleri açısından zengin bir yapıya sahiptir. Şehirde seracılığın gelişmiş olması özellikle sebze yetiştiriciliği alanında kendini göstermektedir. Coğrafi özelliklerden ötürü hayvan yetiştiriciliğinde keçi ve koyunların ön plana çıkmış olması, et ve et yemeklerinin mutfakta hatırı sayılır bir şekilde yer bulmasını sağlamıştır. Antalya yemeklerini en göze batan üyeleri tarhana çorbası, kekikli çorba, yarpızlı çorba, burani, softalar aşı, hibeş ve testi kebabıdır. Antalya’nın en iyi 10 restoranı (Karışık liste): Faruk Güllüoğlu İstanbul, Mehmet Restaurant, Şişçi Ramazan’ın Yeri, Akdeniz Pastanesi, 7 Mehmet, Can Can, Sultanyar Kebapçısı, Özdoyum Restaurant, Paçacı Şaban, Piyazcı Mustafa
Antalya’da Gezilecek Tarihi/Turistik yerler
Manavgat Şelalesi: Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan şelale çok yüksek bir mesafeden dökülmemesine rağmen (yaklaşık 5-6 m) genişliği ve doğal güzelliği görülmesi gereken yerler arasında gelir. Alara kalesi: Alara Çayı’na yakın dağlık bir alanda olan bu kale Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Kızıl Kule: Adını yapısında bulunan tuğlalar ve kırmızımsı taşlardan alan Kızıl Kule 13. Yüzyılda Kettanizade Ebu Rahaoğlu Halepli Ebu Ali (Sinop Kalesi mimarı) tarafından yapılmıştır. Kule döneminde gözetleme amacıyla inşa edilmiştir. Simena Kalesi: Demre ilçesinde bulunan kalenin milattan önce IV. Döneminde yapıldığı sanılmaktadır. Kalenin içerisinde yaklaşık 3000 kişilik bir tiyatro kalıntısı vardır. Side: Side’ye tarihi eserden ziyade tarihi bir şehir alanı demek daha doğru olacaktır. Side’nin bünyesinde 20,000 kişilik tiyatro, pazaryeri, sur, sarnıç ve heykel gibi pek çok tarihi eser ve yapı bulunmaktadır. Oluk Köprü: Roma döneminin yapısal özelliklerini taşıyan bu köprü yüksekliğiyle ilgi toplayan tarihi bir yapıdır. Köprüçay bölgesi gezi duraklarınız arasında yer alıyor ise bu köprü görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada gelir.
Antalya’da Sanat ve Kültür
Adana kendi bölgesinde gelişmiş bir şehir olduğu için sanat ve kültür aktiviteleri bakımından da birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yapan bir şehirdir. Antalya festivalleri: Altın Koza Film Festivali (1969’dan beri, Eylül ) Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali (1998’den beri, Mart) Portakal Çiçeği Karnavalı (2014’ten beri, Nisan) Uluslararası Gençlik Festivali (Mayıs) Horzum Yayla Şenliği (Ağustos) Sarımazı Zeytin Festivali (Ekim)
Antalya’da Gece Hayatı / Eğlenilecek Yerler
Denize kıyısının oluşu, ılıman bir iklime sahip oluşu, gelişmiş üniversitelerin yoğun öğrenci popülasyonu ve en önemlisi milyonlarca turistin yaz tercihi olan Antalya, eğlence ve gece hayatı bakımından da çok farklı seçenekler sunmaktadır. Inferno, Mymoon, Zodiac, Neptuno Bar, Black Ice Bar, Aura Club, Monte Cristo Disco, Auditorium Club, Havana Club, İsyan Meyhane
Antalya’da Nerede Kalınır?
Kaş: Antalya’nın en batısındaki ilçesidir ve Antalya merkeze yaklaşık 190 km uzaklıkta bulunur. Arkasında Toroslar ile çevrili Kaş’ın açıklarında ise Yunanistan’ın Meis Adası bulunur. Kaş doğası ve turkuaz denizleri ile hem macera dolu doğa sporlarına hem de sakin bir deniz tatili için muhteşem bir yerdir. Kaş’tayken dünyaca ünlü Patara ve Kaputaş plajlarında denize girebilir ve caretta carettalar ile birlikte dalış yapabilirsiniz! Ayrıca oldukça eski bir tarihe sahip olan bölgede Likya’ya ait kalıntılar da bulunur. Antiphellos, Patara ve Kral Mezarı bunlardan bazılarıdır. Kalkan: Kalkan Kaş ilçesine bağlı bir beldedir ve Kaş’a 27 km uzaklıktadır. Çok eski bir geçmişe sahiptir! Kalkan’dayken Xanthos ve Letoon Antik Kentleri’ni gezebilirsiniz. Kekova ve 5 Adalar tekne turları ile de masmavi denizin tadını çıkarabilirsiniz. Kalkan mağaraları ile ünlü bir tatil beldesidir. Tekne turu yapıp Mavi Mağara ve Güvercinlik Mağarası’nda yüzebilirsiniz. Belek: Belek Antalya merkeze 40 km uzaklıkta Belek ve Kadriye olmak üzere iki köyden oluşmaktadır. Belek’in kumdan oluşan plajlarında denizin keyfini çıkarabilirsiniz! Perge antik kentinde bulunan Aspendos tiyatrosu burada gezilecek yerler arasındadır. Manavgat Şelalesi, Köprülü Kanyon ve Kurşunlu Şelalesi ise yakınlarda gezebileceğiniz yerlerdendir.